Att uppehålla sig i varmt vatten har i alla tider och kulturer använts för avkoppling, social samvaro och för att lindra smärta. Nämnas kan; vikingarnas laugarbadtunnor, romerska bad, japanernas sento och givetvis varma källor. Hjärtat jobbar lättare och syretillförseln till musklerna ökar. Avfallsprodukter och mjölksyra drivs lättare ur musklerna. Massagebad har tre verkande faktorer: värme, massage och vattnets lyftkraft. En känsla av ro, stillhet och harmoni sänker sig när man flyter viktlös i masserande vattenmassor.

Innan du köper ett spabad är det en del saker du bör tänka på…

  • Hur tjockt och tungt är locket?
  • Hur är badet isolerat?
  • Är det byggt på ett riktigt golv?
  • Klarar det längre strömavbrott utan att frysa sönder?
  • Är det enkelt att göra service på?
  • Vilka garantier lämnas?

Att köpa ett Swimspa!
Ett swimspa är till för att både delvis få avkopplingen av spabadande men också nöjet och träningen man får i en swimmingpool. Njut av en fantastisk massage Spabadunder tiden barnen leker eller bränn lite kalorier i ett uppfriskande simpass. Därför är swimspa både perfekt för småbarnsfamiljen som vill ha ut mycket av nöjet och med barn som vill lära sig simma. Det är också utmärkt för det äldre paret som lätt vill kunna ta ett simpass utan att behöva åka till ett badhus.

Varför köpa ett spabad?
Populariteten av att äga ett spabad har ökat dom senaste åren.

Ett spabad i trädgården är ett sätt att höja livskvaliteten, en samlingspunkt där man umgås med familj och vänner, en utomhus naturupplevelse och avslappning för den enskilde, och/eller få en spontan avslappnande terapeutisk massage i hemmamiljö.

Spabad är ett otroligt bra sätt att få njuta av trädgården på sommaren och förlänger nöjet till året runt. Rätt val av spabad är behaglig att använda utomus även på vintern i kallt klimat.

Vart bör jag placera mitt spabad?
Några ställer sitt spabad inomhus, men många föredrar att placera sitt spabad utomhus i sin trädgård, då ett spabad är uppvärmd till över kroppstemperatur även kalla dagar.

Spabadsupplevelsen blir behagligare utomhus när man får uppleva det i samband med väder och natur. Normalt har man sitt spavatten på 37.5 C till 40 C. Vid dessa temperaturer även när det är minus ute upplevs spabadandet som behagligt och en lyxig upplevelse.

Vid varma sommardagar väljer en del att använda spabadet för avsvalkning. Spabadstemperatur under 37C är under kroppstemperatur och vill kännas svalkande och komfortabelt för kroppen.

Det finns inga faktiska regler vart man ska placera ett spabad utomhus, men generellt placerar man det nära ingång så det är enkelt att gå mellan vid extremt kalla eller snöiga dagar. Annars är det utsikten och omgivningen som avgör vart man ställer det.

Vad krävs det för energitillgång?
3 fas 380 volt är rekommenderad. Det finns normalt i dom flesta svenska hushåll och behövs ingen uppdatering av elabonnemanget.

Vad ska jag tänka på rörande sitthöjd?
Under vinterhalvårets utomhus badsäsong, är det optimalt om man kan sitta med 3 cm från toppen av axlarna, en persons rygglängd bör man tänka på. I en familj har oftast alla olika kroppslängder, så olika sitthöjder i spabadet är optimalt.

Avsvalkningsplatserna är av olika betydelser där badande kan sitta behagligt och komma upp lite. Det är även bra att ha platser där mindre barn kan sitta behagligt.

Vad bör jag tänka på när det gäller spabadsmassage?
Massageupplevelsen är ett viktigt koncept att förstå när man väljer spabad. Det är vanligt att förstagångsköpare av spabad undervärderar spamassagens förväntningar i ett spabad baserat på antal pumpar och jets.

Små jetmunstycken kan generera en stark sensation även med många jets per pump och pumpar i mindre storlek. Ofta kräver dessa stationära och riktade jets (ibland jämförda med akupunkturmassage) eller att jetsen roterar i en väldigt liten diameter i hög hastighet (över 10 rotationer per sekund).

Spabad med mindre jets per pump, har oftast större jets med större vattenpassage och är kapabla att rotera vid mindre hastighet vilket kan ge känslan av “tummassage”. Den här typen av massage upplevs generellt som behagligt och naturligt avslappnande.